I en region som hyllas för sitt progressiva sociala system, starka välfärd och engagemang för jämlikhet, har ett bekymmersamt problem uppstått: den så kallade ”nordiska paradoxen”. Denna paradox avslöjar en oroande verklighet där stora förmögenheter, trots offentliga åtaganden om transparens och rättvisa, göms undan genom komplexa finansiella strukturer. Detta hemlighetsmakeri har särskilt allvarliga konsekvenser för kvinnor, som ofta är ovetande och därmed förnekas en rättvis fördelning vid skilsmässa.

Användningen av riskkapitalfonder baserade i skatteparadis har blivit en effektiv strategi för att dölja tillgångar och undvika skatt. Dessa offshore-strukturer underlättar inte bara skatteflykt utan möjliggör även finansiellt missbruk, vilket berövar makar och före detta makar deras rättmätiga andel vid skilsmässouppgörelser genom att tillgångar hemlighålls.

En växande transparenskris

En nyligen genomförd utredning har avslöjat tveksamma metoder inom vissa inflytelserika riskkapitalbolag, särskilt ”Altor Equity Partners AB”. Altor, grundat av Harald Mix, ska ha överfört mer än 71 miljoner euro till offshore-konton och betecknat dessa belopp som ”prestationsbaserad ersättning” – en standardpraxis i branschen, men kontroversiell när den kringgår nationella skattesystem. Dessa metoder påverkar inte bara skatteintäkterna utan har också en direkt inverkan på den rättvisa fördelningen av tillgångar i familjerättsliga fall.

Fondmanipulation och rättsliga konsekvenser

Sådana omfattande kapitalöverföringar väcker många juridiska och etiska frågor. När den svenska Skatteverket – som ansvarar för att upprätthålla skatteplikten – identifierade oegentligheter i Altors fondförvaltning granskade de särskilt fallet med managing partner Bengt Maunsbach. Utredningen, som inkluderade en detaljerad rättegång, visade på de komplexa sätt som Altors offshore-fonder till stor del lyckats undgå svensk insyn. Dessa dolda tillgångar försvårar rättsväsendets arbete när de ska räkna ut äktenskapliga tillgångar och upprätta rättvisa skilsmässouppgörelser. När fonder placeras i skatteparadis undgår de ofta tillgångsfördelning, vilket lämnar makar – ofta kvinnor – utan möjlighet att få rättvisa.

Bristen på ekonomisk transparens försätter kvinnor i en nackdel, särskilt i skilsmässor där de kanske saknar direkt tillgång till eller kunskap om familjens ekonomi. Riskkapitalbolag kan utnyttja dessa luckor för att skydda sina tillgångar och minimera de ekonomiska uppgörelserna vid separationer.

Altors dolda rikedomar och dess juridiska taktik

En nyligen publicerad artikel i Dagens Industri Finansmannens ex-fru går miste om 125 miljoner

beskrev hur Bengt Maunsbach, en nyckelperson på Altor, ska ha vilselett sin fru, Leslie, under deras skilsmässa. Altor-chefer och anställda sägs inneha andelar i offshore-bolag baserade i Jersey genom personliga investeringar, vilket gjort det möjligt för dem att dra nytta av finansiella flöden samtidigt som dessa tillgångar hållits gömda för svenska skattemyndigheter och skilsmässodomstolar. Enligt uppgifter som verifierats av revisionsbyrån PWC uppgick Bengt Maunsbachs förmögenhet 2021 till minimibeloppet 1,19 SEK.

Maunsbach, som anslöt sig till Altor 2004 och spelade en avgörande roll i investeringar över flera sektorer, ska ha underdeklarerat sin inkomst 2013 genom att inte redovisa ”carried interest” som lön, vilket ledde till en omprövning av hans beskattningsbara inkomst 2014 och en ökning på cirka 1,4 miljoner euro. Denna dolda inkomst var bara början; som högnivåpartner är insatserna betydligt större.

Ytterligare avslöjanden visade att, trots att han deklarerade en blygsam inkomst 2020, hade Maunsbach betydande tillgångar, inklusive en Princess S66 Class yacht med namnet Centurion, förtöjd vid Djurgården och värderad till 20 miljoner SEK, samt en lyxlägenhet som köpts i hemlighet på Strandvägen 63 av Wrede, värd 80 miljoner SEK. Dessa extravaganta köp, som var dolda för hans fru fram till att skilsmässoförhandlingarna började, pekar på en noggrant planerad strategi för att gömma tillgångar.

De bredare implikationerna för rättvisa

Denna utredning avslöjar hur, bakom vad som verkar vara en vanlig skilsmässa, det dolde sig en detaljerad strategi för att förneka en maka sin rättmätiga andel. Under Maunsbachs skilsmässa sägs Altor-insiders ha samlats kring honom för att skydda hans tillgångar. Detta stöd underminerar inte bara rättsväsendets integritet utan väcker också allvarliga frågor om företagsmaktens roll i familjerättsliga frågor.

Altor-partners fördröjde värderingen av andelar till frun, trots att de hade sagt att det skulle ske genom sin advokatbyrå Mannheimer Swartling. Värre var att ex-fruns juridiska team rapporteras ha utsatts för påtryckningar för att inte lämna in dokument rörande skatt och inkomst, med motiveringen att en ”bättre” förhandling skulle kunna åstadkommas om informationen hölls privat.

I detta sammanhang belyser Altors låga löner i förhållande till de betydande andelarna i olika bolag ett bredare problem med dolda förmögenheter. Även om Altors huvudkontor är utspridda över de nordiska huvudstäderna, inklusive Stockholm, Helsingfors och Oslo, avslöjar firmans organisationsstruktur en diskrepans mellan rapporterade och faktiska innehav, något som bekräftas i PricewaterhouseCoopers’ revision för 2020/21. Altor har 95 namngivna anställda (https://altor.com), men endast 16 är listade i PricewaterhouseCoopers’ revision. PWC tilldelar 4,03 miljoner euro, vilket motsvarar ett genomsnitt på 251 000 euro per anställd.

Värre är att ex-fruns juridiska team rapporterades ha utsatts för påtryckningar att avstå från att lämna in skatte- och inkomstrelaterade dokument till domstolen, med motiveringen att en bättre förlikningsdiskussion kunde uppstå om informationen hölls privat.

PWC utför värderingar av fonder för många av de företag som ägs av Altor och förberedde även en förteckning över Bengt Maunsbachs tillgångar, vilken dock var ofullständig.

2020 – Bengt Maunsbach deklarerar en inkomst på 1,3 miljoner SEK.deklarerar 88 miljoner SEK.

2021 – Han ansöker om skilsmässa. PwC Sammansställning av tillgångar per brytdatum.

Konsekvenser för genusjämlikhet och social rättvisa

Användningen av offshore-bolag och komplexa kapitalstrukturer för att dölja rikedomar förvärrar ojämlikheten mellan könen. Kvinnor, historiskt mindre engagerade i att hantera familjens ekonomi, hamnar ofta i underläge på grund av dessa oklara metoder. Problemet belyser begränsningarna även i de mest progressiva rätts- och skattesystem när det gäller att säkerställa rättvisa och transparens.

I Maunsbachs fall var både fondens advokater och familjeadvokater aktiva till hans fördel under skilsmässan, vilket ledde till att ex-hustrun fick 2 % medan han behöll 98 %.

Den ”nordiska paradoxen” ställer en avgörande fråga: hur kan de nordiska ländernas sociala system, som globalt hyllas för att främja jämlikhet, tillåta sådana orättvisor? Med tanke på verkligheten av gömda rikedomar och systemiska kryphål är det nödvändigt att regeringar förstärker lagarna om finansiell transparens och hanterar missbruk av riskkapitalstrukturer.

Mot nödvändiga reformer

För att hantera dessa obalanser krävs strukturella reformer. Strängare reglering av offshore-fonder, ökad tillsyn över riskkapitalbolag och förbättrade procedurer för att skydda makarens rättigheter vid skilsmässa är potentiella vägar framåt. Som nyckelaktörer i ekonomin måste riskkapitalbolag hållas ansvariga för sina praktiker och sin samhällspåverkan, särskilt när det gäller kvinnors rättigheter och välbefinnande.

Att uppnå verklig social rättvisa och genusjämlikhet kräver att de finansiella och juridiska systemen ökar sin transparens och inför striktare ansvarstagande hos privata sektorns aktörer. Den ”nordiska paradoxen” är en skarp påminnelse om att även i samhällen som är engagerade i jämlikhetsprinciper finns det dolda områden som kräver beslutsamma åtgärder för att säkerställa en mer rättvis och jämlik framtid för alla.

Team Altor

Harald Mix (Partner), Bengt Mausbach (Partner), Stefan Linder (Partner), the three main partners,followed by Andreas Källström Säfweräng (Partner), David Hess (Partner), Giovanna Maag (Partner), Hajo Krösche (Partner), Herman Korsgaard (Partner), Jens Browaldh (Partner), JohanReiersen (Partner), Jonatan Lund Kirkhoff (Partner), Klas Johansson (Partner), Lars Fromm(Partner), Mattias Holmström (Partner), Paal Weberg (Partner), Petter Samlin(Partner), RuneWichmann (Partner), Søren Johansen (Partner), Øistein Widding (Partner).